• Voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen interviewen wij trainer Tom Rietberg van XerxesDZB(za). Tom kwam vorig jaar over als trainer van Olympia uit Gouda. Dit jaar wordt het zijn 2e seizoen van de talentvolle trainer bij XerxesDZB op Sportpark Faas Wilkes.

  Het nieuwe voetbalseizoen gaat eindelijk weer beginnen. Hoe is de voorbereiding met de nieuwe selectie verlopen?

  We zijn dit seizoen veel eerder begonnen, begin juli zijn we gestart. Dit hebben we opbouwend gedaan in activiteiten per week zodat we weer langzaam konden wennen aan fysieke contacten. Want we hadden sinds maart geen wedstrijd en zelfs geen partij met fysieke contacten gehad. Uiteindelijk kwamen daar in augustus oefenwedstrijden en nog later ook bekerwedstrijden bij. we halen een prima niveau in de wedstrijd maar kunnen dat nog niet lang genoeg laten zien, dat is logisch want we zijn nog volop in ontwikkeling.

  Heeft Corona en alles daarom heen invloed gehad op je voorbereiding en de manier waarop jij bezig bent met de ploeg?

  In zoverre dat we ons aan de regels proberen te houden mbt wedstrijdbespreking, dat we jongens hebben die zich moesten laten testen en zelfs een speler die in quarantaine moest ivm een ander gezinslid wat positief was bevonden. Maar het is inherent aan deze tijd en als trainer zal ik omgaan met de omstandigheden waar ik invloed op heb.

  Er zijn een aantal versterkingen aan de selectie toegevoegd, waaronder de nieuwe spits Harold Vrolijk. Wat voor indruk heeft hij op jou gemaakt in de voorbereiding?

  Het is logisch dat Harold genoemd wordt, hij scoort veel in de voorbereiding en door zijn aanwezigheid neemt hij ook druk weg van andere aanvallers. Verder kunnen we met hem op meerdere manieren spelen, dat is een groot pluspunt.

  Dit seizoen is XerxesDZB in de 1e Klasse B ingedeeld en treft het een aantal nieuwe onbekende ploegen waaronder Terneuzense Boys, Kloetinge en VV Papendrecht. Acht jij deze poule sterker dan vorig seizoen?

  Ik kan alleen feiten erbij pakken: Kloetinge stond bovenaan op het moment dat Corona haar intreden deed, maar we zijn poortugaal kwijtgeraakt. Onderin zijn we een paar ploegen kwijtgeraakt en is er een promovendus voor in de plaats gekomen. Ik denk dus niet specifiek sterker of zwakker maar ik denk wel dat er veel ploegen zijn die aan elkaar gewaagd zijn.

  Wat is de doelstelling dit seizoen voor het team?

  Bij de ploegen horen die om de bovenste plaats(en) spelen.

  Wat is jouw ambitie met XerxesDZB?

  Om met herkenbaar, verzorgd Aanvallend voetbal Binnen 3 jaar de hoofdklasse te bereiken. Dit met zoveel jongens die we zelf opleiden om zo ook herkenbaarheid aan de club te geven.

  Dit seizoen is er een Onder de 23 opgericht in een nieuwe talenten competitie. Wat is jouw visie omtrent de ontwikkeling van jeugdspelers?

  Lijkt mij een uitstekende zaak om jonge spelers via deze weg naar het 1e te begeleiden. Ze spelen wekelijks op hoog niveau tegen leeftijdsgenoten.

  Welk team gaat volgens jou hoge ogen scoren in de competitie?

  Het zou vreemd zijn als ik hier geen xerxesdzb als antwoord geef.

  Wie verwacht jij dat kampioen wordt van Nederland?

  Daar heb ik me nog niet in verdiept :)

  Stellingen:

  • Kunstgras of Gras: Gras
  • Jeugd of routiniers: Jeugd kan niet zonder routiniers
  • Derde helft of de wedstrijd: Winnen zorgt voor betere 3e helft
  • Bier of wijn: Bier
  • Nederlandstalig of Hip Hop: Nederlandstalig
  • Feyenoord of Ajax: Geen van beide, ajax speelt mooier voetbal maar heeft ook veel meer arrogantie.
  • Koeman of Ten Hag: Beide uitstekend gedaan laatste jaren.
  • Robben of van Persie. Robben

  Wie is Tom Rietberg:

  We zien je hier vaak op de club, wat doe je als je niet met het voetbal bezig bent?

  Dan werk ik in een jeugdinrichting of ben ik bij m’n gezin.

  Spelen je kinderen ook al voetbal?

  Wij hebben 1 kind, een zoon van 6 en die is tijdens het spelletje lekker fanatiek. Maar na de wedstrijd zijn er veel belangrijker dingen.

  Wat is je favoriete eten?

  Als je van eten houdt kan je niet 1 gerecht noemen, dat is niet te doen. Maar ik denk dat roti met kip wel een eervolle vermelding verdiend.

  Waar ga je graag naar op vakantie?

  Skien vind ik heerlijk. Een alpenland dus.

  Wat wil jij meegeven als trainer aan XerxesDZB?

  Zorg dat er geen meerdere clubjes of verenigingen ontstaan binnen de club. Zorg voor duidelijke communicatie en structuur binnen de club.