• Het was typerend voor de overmacht van XerxesDZB dit seizoen in de 1e klasse D. Een duidelijke 8-1 overwinning bij buurman Sparta AV, waarna het kampioensfeest kon beginnen. Het jubileum van het 120 jaar oude XerxesDZBwordt door de promotie naar de 4e divisie van een gouden glans voorzien.

  Voor de vele supporters van XerxesDZB was het even wennen op Nieuw-Terbregge. Geen hoofdveld met een gezellig clubhuis, maar het kampioensduel werd door de renovatie van de accommodatie van Sparta op een achterafveld gespeeld. Het mocht de pret niet drukken, want alle blauwwitadepten waren maar met één doel aanwezig: XerxesDZB kampioen zien worden. Na een knetterend openingsvuurwerk vanaf de Bok de Korverweg draaide de geoliede machine van de zebra’s weer ouderwets op volle toeren. Het wachten was op de openingstreffer, die evenals in de kampioenskraker tegen Spijkenisse op naam van Harold Vrolijk kwamDe spits was ook verantwoordelijk voor de tweede treffer, waardoor zijn seizoentotaal op 18 doelpunten komt.

  Orlano Stewart, Bruce van Kesteren, Nick Slotboom, Leonardo de Pina (2x) en Myron Bostdorp waren de andere schutters in het doelpuntenfestijn. Trainer Tom Rietberg: ,,Onze aanvallers hebben kwaliteiten, maar zeer belangrijk is dat zij ook hun verdedigende taken zo goed hebben uitgevoerd. Dit kampioenschap komt voor de volle honderd procent op naam van het collectief. Vorige week tegen Spijkenisse speelde iedereen zo supergoed dat het gewoon moeilijk was om iemand te wisselen. Het was tegen Sparta een kampioenswedstrijd om van te genieten.”

  De kampioensschaal kwam zaterdagmiddag ook in handen van Leonardo de Pina, die twintig jaar geleden bij het laatste kampioenschap in de 2e klasse ook al in de hoofdmacht van XerxesDZB actief wasHet is een unieke prestatie van ‘Lady’ de Pina en hij schrijft zo goed als zeker geschiedenis in het Nederlandse voetbal. De 41-jarige aanvaller begon op de bank, maar trainer Tom Rietberg gunde vijf wisselspelers speeltijd. Zo ook Leonardo de Pina, die met zijn invalbeurt in de 69e minuut gelijk weer leven in de brouwerij bracht. De routinier, die door zijn teamgenoten The Legend wordt genoemd, liet met twee treffers zien dat hij nog altijd van grote waarde is. ,,De Pina is een fantastische teamspeler, die altijd in het teambelang denkt,” zegt Rietberg. ,,Wij zijn met de technische staf en de spelers een proces aangegaan met als doel het bereiken van de vierde divisie én dat is gelukt. Dit is een prachtig kampioenschap.”

  Aanvoerder Kai Fens benadrukte na afloop in de feestvreugde zijn waardering voor trainer Tom Rietberg: ,,Wij hebben hem als team met deze titel een mooi afscheid gegeven. Dit doe je ook voor de hele staf, want wij zijn allemaal vrienden van elkaar. Er is dit seizoen hard getraind en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Dit is de beste groep die ik bij XerxesDZB heb meegemaakt.” De continuïteit op Sportpark Faas Wilkes is voor de 4e divisie gewaarborgd, want het basiselftal blijft de club trouw. Kai Fens: ,,Wij kunnen op dit seizoen voortborduren. De jonge gasten in dit team hebben zich goed ontwikkeld. De vierde divisie is zeker van een hoger niveau, waarbij de ervaring een belangrijke rol zal gaan spelen.”

  Zaterdag 18 mei, rond de thuiswedstrijd  tegen DCV (aanvang 14.30 uur), zullen spelers en staf nog een keer als kampioen worden gehuldigd door de KNVB en zullen de selectiespelers zelf op een speciale manier benadrukken dat dit prachtige kampioenschap van en voor de hele vereniging is!

  We verwachten weer een grote opkomst van supporters op ons mooie Sportpark Faas Wilkes.