• Het afgelopen jaar 2020 gaat ongetwijfeld wereldwijd en voorgoed de geschiedenis in. Onze kindskinderen zullen we vertellen over de dubbele lockdown, de lege straten en pleinen. De gesloten scholen en winkels, maar ook de volle ziekenhuizen en lange teststraten. Mondkapjes in elke openbare ruimte en het letterlijk afstand houden van elkaar, terwijl nabijheid de behoefte is.

  Zoals altijd zullen de herinneringen vooral inhoud gegeven worden door onze persoonlijke herinneringen aan het afgelopen jaar. Hoe hebben de gebeurtenissen in onze directe omgeving ons leven geraakt? Heeft het crisisjaar 2020 zijn sporen achtergelaten in ons leven, indirect, sociaal of economisch of heeft het ons of onze geliefden rechtstreeks geraakt.

  Een dag na het definitieve afscheid van Rinus de Roode kunnen we als vereniging die laatste vraag alleen maar bevestigend beantwoorden. Ook in die zin zal 2020 in ons geheugen blijven vastzitten. Weinig gevoetbald en toch verloren. En tegelijk was het hartverwarmend om te bemerken hoe belangrijk de vereniging is in ons leven. Hoe sterk de gemeenschap is die we zijn als XerxesDZB.

  Tijdens het afscheid van ome Rinus werd hier vaak aan gerefereerd. Maar ook met het organiseren van de loterij een paar dagen geleden. Niet alleen gaf het ons een welkom financieel zetje, maar werkte ook en vooral verbindend naar de vereniging en haar partners.

  De behoefte is groot om elkaar weer te zien, elkaar aan te raken. Elkaar de verhalen te vertellen over de afgelopen maanden. Weer te voetballen, te juichen, te genieten van elkaars aanwezigheid. Het is nog even volhouden, maar het komt goed. 2021 wordt het jaar dat we de competities weer kunnen hervatten en we weer de vereniging, het thuis, kunnen zijn voor al onze leden en gasten.

  En toch hebben we zelfs in het moeilijke jaar 2020 voetbalplezier kunnen bieden. Vaak in aangepaste vorm. Vanaf deze plaats nog een keer de erkenning en dankbaarheid voor de vrijwilligers die dat voor elkaar hebben gekregen. Het gebeurt vaak in stilte en de vrijwilligers willen niet anders, maar vanaf hier past een moment van aandacht.

  We gaan 2020 afsluiten en doen dat hopelijk in aanwezigheid van het gezin en de familie. En waar dat niet kan hoop ik dat er ergens binnen de grenzen van afspraken een stoel wordt vrijgemaakt voor degene die dat geluk niet heeft. Elkaar raken in positieve zin kan op verschillende manieren.

  Namens het bestuur van XerxesDZB wens ik een ieder warme, gezonde en gelukkige feestdagen.

  Nog even volhouden en we zien elkaar in 2021.

  Ronald Broeders

  Voorzitter XerxesDZB