• Inmiddels 24 jaar na de fusie en het ontstaan van XerxesDZB heeft de vereniging deze eeuw al veel successen gekend. In de herinnering staan de promotie in 2010 na de 4-0 gewonnen wedstrijd bij RVVH tegen (alweer) Spijkenisse. Het bijzondere seizoen daarna, waarin XerxesDZB onder Willem den Besten aanschurkte tegen de Topklasse, het dan hoogste amateurniveau van Nederland. De bekerroute in 2012 die eindigde in een voetbalfeest op het Kasteel tegen het Feyenoord van trainer Ronald Koeman. De promotie onder Joop Hiele in 2017 naar de Hoofdklasse na een lange nacompetitiereis langs Huizen, DETO, Sportlust en Brielle.

  Waar er licht is, is er uiteraard ook schaduw. Maar gelukkigblijven op het filter van het geheugen de mooie zaken het langst liggen.

  Het mooist blijft echter een kampioenschap. Het zaterdagvlaggenschip bereikte dat voor het laatst in 2004, precies 20 jaar geleden en nog geen drie maanden na het eeuwfeest van de vereniging. En nu in 2024, in het jaar van het 120-jarig bestaan, dreigt het weer te gebeuren. De mannen van Tom Rietberg hebben na de overwinning op Spijkenisse met 8 (verlies)punten voorsprong op de nummers 2 en 3 drie “matchpoints”. Zaterdag, uit bij Sparta, direct de eerste kans om deze te verzilveren. De buit is zeker nog niet binnen, maar het vertrouwen is groot. De vierde divisie lonkt.

  Twintig jaar geleden, een generatie terug. Alles verandert, iedereen wordt ouder, behalve….juist: Leonardo (Lady) de Pina. De speler die er 20 jaar geleden bij was toen onder trainer Hans Loovens het kampioenschap werd binnengehaald in de 2e klas, is er nu nog bij, als speler! Een waarlijk unieke prestatie en zelden vertoond in het Nederlandse voetbal.

  Dat 2004 kampioensteam bestond verder uit de volgende namen: Marcel van Staaijeren, Jerry de Groot, Frank van Baarle, Abdullah Bourchid, Michel Verwater, Richard Steenbergen, Peter van Loon, Sammy Cetin, Martijn Peeters, Richard Pitlo, Ivo Loovens, Sunir Patel, Jeroen Driesse, Isaac Pattiwael, Wesley Smit, David Almeida, Arno van der Horst, Norman Lucas, Harvey Monteiro en Clemence Geferts. Met assistent Winand van Loon, grensrechter Cor Kreukniet, keeperstrainer Rob van Gorkum en verzorger Dolf Antonio en verder in de staf Peter van Loon sr. en Richard Driesse zien we hier veel namen die twintig jaar later ook nog steeds in één of meerdere rollen rondlopen op de vereniging.

  Die directe lijn tussen heden en verleden willen we benadrukken door de uitreiking van de kampioensschaal (liefst aanstaande zaterdag) te laten doen door een vertegenwoordiging van de spelers die toen kampioen werden en nu nog actief zijn bij en voor de club: Michel Verwater, Marcel van Staaijeren, Richard Pitlo en aanvoerder Peter van Loon.

  We hopen op een prachtige zaterdag!!