• OldStars XerxesDZB  en Havenstedentoernooi

  Op vrijdag 7 september 2018 vond er een groots “OldStars Walking football tournement”  plaats bij sv Charlois aan de Oldegaarde in Rotterdam, waaraan ook een team OldStars van XerxesDZB heeft deelgenomen.  Het toernooi was een  initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, samen met de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam.

  “Walking Football” (wandelvoetbal) is bedoeld voor 55-plussers, die graag willen blijven voetballen, maar wel in een iets lager tempo. Bij wandelvoetbal mag er niet gerend worden, waardoor de kans op blessures relatief klein is. Er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper. Naast het werken aan de conditie is gezellig samen zijn een belangrijk aspect. Het is een steeds populairdere sport niet alleen in Nederland maar ook daar buiten.                                                                                                   

  Oranje is er bijvoorbeeld  in mei niet in geslaagd wereldkampioen Walking Football te worden. In het Engelse Bristol legden de Nederlanders het af tegen de fysiek sterkere Engelsen en Schotten. De selectie, met onder anderen de oud-internationals Sjaak Swart, Kees Kist, Dick Schoenaker en Wim Rijsbergen, behaalde het brons. In Nederland zijn er al meer dan 200 “OldStars teams”. Inmiddels komen er in Rotterdam 8 clubs wekelijks bij elkaar om een potje te voetballen.

  Het zogenaamde Rotterdamse Walking Football Havenstedentoernooi was in twee poules ingedeeld, voor beginnende en gevorderde OldStars, die om de Havensteden-bokaal streden.  Er waren in totaal 27 deelnemende verenigingen, o.a. Telstar, FC Utrecht, Heracles Almelo, uiteraard Feijenoord en zelfs twee OldStars teams van de Bundesligaclub Werder Bremen.

  Ons team OldStars bestond uit Wilfried Veldhuizen, Rinus Huibrechtse, Emile van der Weg, Bert de Jonge  en Jouke Bosma. Helaas moest onze sterspeler, Alex van Baarle, op het laatste moment afzeggen omdat bij hem thuis letterlijk de bliksem was ingeslagen. Een van de teams van Werder Bremen was met meerdere reserves en bereid ons de eerste wedstrijd te helpen.  Bij  de andere wedstrijden heeft Jan Smits ondanks zijn  blessure ons als laatste man terzijde gestaan. We waren ingedeeld bij Union, Unitas, Heracles, ADO Den Haag en Werder Bremen 1. We moesten dus 5 wedstrijden spelen en jammer genoeg die hebben we alle vijf verloren. Wel ging het elke wedstrijd steeds beter. Naast het mooie weer hebben we toch genoten van het voetbal spel. We constateerden echter wel dat de regels wat strakker zouden moeten worden toegepast, met name het hardlopen ten opzicht van het wandelen. In een van de finales hebben we gezien dat dat door strakke leiding ook anders kan.

   Aan het eind van het toernooi ging aanvoerder Rinus met onze eerste prijs naar huis, die we natuurlijk nog wel een plaatsje in de  onze bestuurskamer zullen laten geven.

  Oproep: Het aantal deelnemers aan OldStars XerxesDZB is wat smal. Voor de toekomst zou het goed zijn als er ongeveer 15 deelnemers zouden zijn zodat we met twee teams van 6 kunnen trainen. Daarnaast heb je dan genoeg reserves voor deelname aan een wedstrijd of toernooi. Dus doen we een oproep aan oud voetballers 55 plus om zich aan te sluiten bij de OldStars van XerxesDZB.

   

  Jouke Bosma