• Het is onvoorstelbaar, maar het is echt waar. Rinus de Roode is woensdag 16 december op 90-jarige leeftijd overleden. Onze Rinus en voor de meesten van ons Ome Rinus. Wij Rotterdammers zeggen “oom” tegen iemand, ook al is hij geen familie, als hij belangrijk is in ons leven, er altijd is, een rol speelt in onze opvoeding en eigenlijk bedoelen dat we van hem houden, maar dat zeggen we dan langs deze manier.  

  Rinus beschrijven is onmogelijk, de gezellige touringcarchauffeur met een voorliefde voor Oostenrijk, met zijn Sjaan de gastouders van het oude DZB, eerst op de Gordelweg, later ook in Zevenkamp. Er is niets wat Rinus niet heeft gedaan voor de club. Het terrein en de opstallen waren zijn huis en tuin. Alles was en bleef in perfecte staat, het gras werd bijgeknipt met een nagelschaartje als het moest. De ballen werden liefdevol verzorgd en opgeborgen. Tot ver over de pensioengerechtigde leeftijd dook Rinus de waterput in en sleepte hij de sproeislangen over het veld. Rinus was onverwoestbaar, leek onverwoestbaar. 70 jaar als vrijwilliger actief voor de club, een mensenleven. 

  Rinus heeft letterlijk gebouwd aan de vereniging zoals deze nu is. Elk lid, elke toeschouwer, is schatplichtig aan Ome Rinus. Ze spelen op de velden die Rinus heeft aangelegd en bijgehouden, ze lopen over het terrein dat Rinus schoon heeft gehouden en ze spelen met een nieuwe bal die Rinus weer uit een geheime kast heeft gehaald. 

  Het leven is niet altijd zacht geweest voor Rinus. Hij heeft mensen om zich heen zien wegvallen. Zijn dochter, zijn schoonzoon en een aantal jaren terug ook zijn geliefde Sjaan. In die periode en de periode erna werd nog maar eens duidelijk hoeveel Rinus en XerxesDZB aan elkaar verknocht waren. Elke dag kwam Rinus op het fietsje naar “zijn” club.  Deed een aantal klussen of ging gewoon zitten kijken naar de anderen. En commentaar geven. En elk commentaar begon altijd met: Hee Ouwe…. En vervolgens kreeg je te horen wat je niet goed deed. Complimenten gaf Rinus alleen aan Sjaan. 

  Rinus was en is de icoon van de club. Het is bijna ondenkbaar dat we straks, als het weer kan, het terrein opkomen en zijn stoel in de commissiekamer niet bezet is. En tegelijk weet ik zeker dat Rinus er toch zal zijn. In onze harten in ieder geval. 

  De vereniging neemt in deze periode de rouw aan voor haar lid van verdienste Rinus de Roode en wenst familie, vrienden en kennissen veel kracht en sterkte toe bij het dragen van dit verlies. 

  Intens verdrietig, maar ook zeer dankbaar, zullen wij afscheid nemen van onze Ome Rinus. 

  Ronald Broeders 

  Voorzitter XerxesDZB