• Zoals velen wellicht weten draagt XerxesDZB binnen de gemeente Rotterdam sinds 2010 de titel Sportplus vereniging. Ooit als eerste benoemd en inmiddels één van de 25 verenigingen in Rotterdam die dit predicaat mag dragen.

  XerxesDZB is een voetbalverenigingen die haar ogen niet sluit voor de ontwikkelingen binnen onze maatschappij en hier actief mee aan de slag gaat.

   Eén van de onderwerpen binnen de huidige maatschappelijk ontwikkelingen is verduurzamen. Enerzijds vertaalt de verenging dat in het aangaan van duurzame relaties met onze leden, vrijwilligers en partners. Anderzijds betreft dit onze verantwoordelijkheid die wij met elkaar hebben voor onze planeet.

   Bij de verbouw van ons sportpark in 2010 is de vereniging duurzaam aan de slag gegaan. Zo is er bewust gekozen voor verbouwen i.p.v. nieuwbouw, is er gekozen voor groene muren en is er met de isolatie van het gebouw duurzaam nagedacht en gekozen.

   In 2014 heeft de vereniging middels een subsidie van de (Deel)Gemeente Rotterdam zonnepanelen kunnen aanleggen om een stap te maken naar het energie neutraal worden, zijn in 2018 nieuwe kunstgrasvelden aangelegd met LED verlichting en zal ook de verlichting in beide gebouwen vervangen gaan worden de LED.

  De Horeca

  In dit seizoen gaan wij ook een duurzaamheid slag slaan binnen de horeca. De wereld en de oceanen raken vol met plastic en dus is het goed om na te denken waar kunnen wij zelf het plastic vervangen door minder milieu belastende materialen te gebruiken. Zo is onlangs besloten het plastic binnen de horeca te minimaliseren. Dit betekent niet meer een plastic patatbakje maar één vervaardigd uit natuurlijke producten zoals zetmeel, mais en rietpulp. Letten we op het FSC keurmerk als het hout betreft. En kiezen we verantwoorde alternatieven voor onze rietjes, bekers, etc.

   Een keuze om te verduurzamen is goed voor de toekomst van onze jeugd, maar kost in het hier en nu soms ook wat extra’s. Dit zal inhouden dat binnen de horeca een aantal prijzen zullen verhogen. Dit zal met name de snacks betreffen. Wij proberen deze kostenstijging zo laag mogelijk te houden en niet meer dan noodzakelijk te laten zijn.

   Natuurlijk hopen wij dat voorbeeld doet volgen en dat we met elkaar blijven nadenken hoe we kunnen blijven verduurzamen. "Verander de wereld begin bij jezelf" is een gezegde ons allen welbekend en dus gaat XerxesDZB door met verduurzamen.