• Op 23 maart mochten wij voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Terneuzense Boys de Schaar in ontvangst nemen waarmee officieel in 1932 het Wilgenplasstadion van Xerxes werd geopend. Op dat moment met een capaciteit 32.000 plaatsen het grootste stadion van Nederland. Het Olympisch stadion had in 1932 “slechts” 31.600 plaatsen. In 1937 (toen ook de Kuip werd opgeleverd) werd er in Amsterdam een tweede ring opgebouwd met een uitbreiding naar 64.000. Volgens de bronnen heeft Xerxes dus 5 jaar lang het grootste stadion gehad!

  Overigens dient die capaciteitsclaim met enig voorbehoud te worden benaderd, de wedstrijd Xerxes Sparta uit april 1936 was volledig uitverkocht met een bezoekersaantal van 26.000 mensen.

  Voor de liefhebbers staat er op youtube een prachtig filmpje hierover:

  Bekijk hier een video van het Wilgenplasstadion tegen Sparta rond 1933.

  In 1940 werd het stadion gesloten en afgebroken. De crisisjaren hadden hun tol geëist.

  De Schaar werd afgelopen zaterdag officieel overhandigd door Michel Ball die deze weer had ontvangen van zijn inmiddels de 90 gepasseerde vriend Quintus van Koetsveld, die al jaren in het Engelse graafschap Surrey woont.  Met de Schaar knipte diens grootmoeder bij de opening van het Wilgenplasstadion van Xerxes het lint door.

  Voorafgaand aan de overhandiging deelde archivaris Bram Bos een aantal wetenswaardigheden over het stadion en de vele plekken waar Xerxes de thuishaven heeft gehad. Inclusief het Faas Wilkes Sportpark de dertiende (!) plek.

  Als vereniging zijn de heren van Koetsveld en Ball zeer dankbaar voor dit geschenk in ons jubileumjaar. De Schaar krijgt een mooie en veilige plek in onze bestuurskamer.