• Sociale veiligheid op onze vereniging XerxesDZB moet vanzelfsprekend zijn. Hiervoor zorg dragen is dan ook een taak voor iedereen. In de geformuleerde kernwaarden van onze vereniging: Trots, Verbinden, Kwaliteit en Verantwoordelijkheid geven we hier ook uiting aan.

  Een belangrijke schakel hierin is (de aanstelling van) een Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.

  Wanneer kun je de Vertrouwenscontactpersoon inschakelen?

  Heb je het niet naar je zin binnen je team omdat je bijvoorbeeld gepest wordt of buiten gesloten? Zijn er problemen met je trainer of iemand anders bij XerxesDZB? Durf je dit niet te bespreken of weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Zijn er andere problemen, waardoor je je niet altijd goed kunt concentreren tijdens de training of een wedstrijd? Is er iets gebeurd op de vereniging waardoor je nu steeds angstig of gespannen bent? Levert voetbal meer stress op dan plezier? Onze vereniging helpt je om weer met plezier te kunnen voetballen. Het is belangrijk dat iedereen, jong en oud, zich bij onze vereniging thuis en veilig voelt. Bij XerxesDZB worden pestgedrag, agressie, discriminatie, seksuele intimidatie en andere ongewenste omgangsvormen niet getolereerd. Vertouwenscontactpersonen zijn het aanspreekpunt voor leden, ouders, vrijwilligers en bezoekers die ongewenst gedrag bij onze club ervaren. Problemen bij jou thuis kun je ook met hen bespreken. Ook trainers en begeleiders van een jeugdteam kunnen bij een vertrouwenspersoon aankloppen bij zorgen over een speler. Over je persoonlijke problemen met iemand praten is moeilijk. Je schaamt je, je bent bang, je voelt je onmachtig. Je loopt dan misschien (te) lang met je gedachten rond. Vertrouwenspersonen hebben een geheimhoudingsplicht. Zij behandelen jouw probleem of klacht dus strikt vertrouwelijk. Samen met jou zoeken ze naar een oplossing.

  Als bestuur zijn wij verheugd dat we in de persoon van Joep van der Zeijden een nieuw Vertrouwenscontactpersoon hebben aangesteld. En we hebben het volle vertrouwen dat Joep hier de geschikte persoon voor is. Naast Joep zijn wij nog op zoek naar een tweede Vertrouwenscontactpersoon. Naast deze rol heeft XerxesDZB meer behoefte aan mensen die mee willen bouwen aan onze mooie club. Kijk hiervoor op onze Vrijwilligerspagina op de site en Bouw Mee aan XerxesDZB.

  Hieronder stelt Joep zichzelf voor.

  Als nieuwe vertrouwenspersoon van de club zal ik me even kort introduceren. Mijn naam is Joep van der Zeijden, ik ben 28 jaar oud en woon en werk in Rotterdam. Sinds 2014 speel ik met veel plezier bij XerxesDZB in een vriendenteam dat zich inmiddels zaterdag 11 mag noemen.

  In het verleden ben ik al eerder actief geweest voor de club, destijds als secretaris van het bestuur. Binnen deze functie heb ik de club goed leren kennen en veel geleerd over het reilen en zeilen binnen de club.

  Na een aantal jaar wat minder betrokken te zijn geweest wil ik graag weer actief wat gaan doen binnen de club om onze vereniging hopelijk een beetje mooier en veiliger te maken. Ditmaal op een manier die dichter bij mijn eigen kwaliteiten ligt. Als persoon ben ik zeer empathisch ingesteld en vind ik het belangrijk om situaties vanuit verschillende perspectieven te begrijpen. Zeker aangezien veel thema's waar een Vertrouwenscontactpersoon mee te maken krijgt in de gehele maatschappij lange tijd onderbelicht zijn geweest, ben ik van mening dat deze rol zeer serieus genomen moet worden. Hierom wil ik deze rol ook zo goed mogelijk gaan uitvoeren.

  Als je iets bij me kwijt wilt, ik ben voor iedereen op de club bereikbaar op onderstaande contactgegevens. Ook loop ik op donderdagen en zaterdagen gewoon rond op de club!

  Contactgegevens: